МВР София
Болгарский

...., благодарение на УНТР България е създала супер компютъра „ИЗОТ 1014” с производителност 120 милиона операции в секунда. Той веднага е закупен от Съветския съюз и се включва активно за изследване в космоса, контролиране на спътниците „Вега” 1 и „Вега” 2, които изследват Халеевата комета, моделиране на космически кораби, тяхното свързване и др.
Бившият висш партиен кадър Стоян Марков, който през 1998 г. е бил във Виена, като член от правителството на Луканов споделя:
„Госпожа Анодина, съпруга на министъра на съветската радиопромишленост П.С. Плешаков ми каза, колко тежко е преживял той факта, че България първа е създала компютър с такава производителност”.

През 1990 г. със съдействието на американския посланик в София Сол Полански, в България пристига специална делегация от Пентагона и ЦРУ, за да се запознаят с българската електронна промишленост, но и да проверят съществува ли българското чудо – компютърът „ИЗОТ 14”. Американците остават изненадани от българските постижения и разбират, че „ИЗОТ 14” не е пропаганден трик, както се говорело.

Документи МВРНаписано от Христо Христов

Теги